Tim Ferris som bland annat är känd för boken “The 4 Hour Work Week” är en av de mer kända och populära TEDX-talarna. Han har utnämns som en av de mer inflytelserika talarna för affärsmänniskor och investerar i nya tekniker och tjänster på ett innovativt sätt. Han har varit representerad på New York Times bästsäljarlista med sina böcker och är allmänt känd för att vara en god föreläsare.

4 timmars arbetsvecka

I Boken “The 4 Hour Work Week” som har sålt i över 1,3 miljoner exemplar, redovisas en möjlighet för oss alla att arbeta mer effektivt. När boken kom var den en bibel för alla som ville leva ett digitalt nomadliv och arbeta från sin laptop, på resande fot i världen. Bokens tema kretsar kring 20/80 principen, som betyder att 20 % av arbetet genererar 80% av resultatet. Med detta i minnet, ska man alltså plocka russinen ur kakan och hitta sätt för att automatisera så mycket som möjligt. Det har gått ett tag sedan boken kom ut, och fastän mycket av den nog var en hajp finns det mycket som väl stämmer in i den nya digitala arbetsmarknad som nu växer fram. Den som dessutom söker ett nytt boende utomlands för att testa sina vingar kan med fördel jämföra olika boenden med onlinetjänsten mowido.se, för att få en flygande start.

Lär dig vadsomhelst

I sin efterföljande bok “The 4-hour Chef” som framställdes som en kokbok, undersökte Ferris hur man kan lära sig vad som helst, på rekordtid. Ferris, som är en självlärd guru inom många områden, försöker sig i boken på att lära sig alltifrån nya språk, till att dansa och laga mat på högsta nivå på enbart ett par veckors tidsmässig investering. Det kan låta för bra för att vara sant, men i boken benar Ferris ut vilken strategi man ska använda, för det visar sig att det är själva nyckeln. Ta bara att lära sig ett nytt språk som exempel. I vardagligt tal utgör de hundra mest använda orden 50 % av allt vi säger, vilket leder Ferris till att börja med just de orden. Att lära sig ytterligare 1000 ord gör att man blir mer än funktionell i vilket språk som helst. Det är även viktigt att använda rätt metoder för att snabbt minnas rätt ord.

Från teori till praktik

Mycket av de föreläsningar och böcker som Ferris har skrivit, kretsar kring att hitta ett grundläggande recept, som man sedan modifierar för att kunna uppnå sina resultat mycket mer effektivt. I sina TEDX föreläsningar är han effektiv på att låta oss förstå skillnaden mellan perfektion och att vara bra på något, och det är sällan det är värt den extra mödan, för att alltid uppnå just perfektion. Det är mödan värt att spana in Tim Ferris arbeten och kanske få den inspiration man söker.