Vid en TEDx-konferens i USA talade doktor Eric Goodman om hans erfarenheter om kronisk smärta och hur vi kan undvika den. Goodman är utbildad inom fysiologi och näringslära, och har doktorerat inom kiropraktik. Det är enligt honom själv hans kiropraktorutbildning som har hjälpt honom att förstå det han nu förstår om kroppens rörelser och deras koppling till smärta. Enligt hans mening går många i dagens samhälle med kronisk smärta helt i onödan – han menar att många av de sjukdomar och syndrom som blir allt vanligare i dagens samhälle, som ryggont, smärta i knän, smärta i höfter, plantarfacit och karpaltunnelsyndrom, är varningssignaler som kroppen ger oss. De är ett resultat av ett felaktigt rörelsemönster under lång tid. På grund av detta menar han att vi måste förändra hur vi ser på smärta och hur vi behandlar smärta. När vi har ont i ryggen går vi till doktorn, och doktorn behandlar smärtan och problemen som uppstått i samband med det. Men doktorn tar inte tag i rörelsemönstret som är orsaken till smärtan, och som måste förändras.desk-312595_640

Den stora boven i detta felaktiga rörelsemönster menar Goodman är att vi sitter för mycket. Med de bekvämligheter som finns i dagens samhälle i form av teknik, bilar och stolar kan vi tillbringa större delen av våra dagar sittandes. Goodman menar att de diskbråck och diskbuktningar som orsakar smärta är en direkt konsekvens av sittandet. Om vi vill ta tag i våra problem och hjälpa oss själva att bli av med smärtan kan vi således göra det, menar Goodman. När man får ett besked hos läkaren att man har ett diskbråck på ett visst ställe i ryggen, är det en direkt anvisning om hur man måste börja röra på sig för att bli starkare och både behandla och förebygga framtida smärta. Och allt börjar med att man måste stå upp mer, gå mer och röra på sig mer – inte sitta stilla.

Om du själv upplever problem med kronisk smärta eller ryggont, som ju är ett av de första varningstecknen på att kroppen inte mår bra, bör du uppsöka någon form av hjälp från en naprapat, sjukgymnast eller kiropraktor. Om du letar efter en kiropraktor i Stockholm kan du gå in på Varden.se.