Det finns TEDx-framföranden om mängder av inspirerande ämnen. Talare som kastar nytt ljus på välbekanta fenomen genom att ge dig nya perspektiv. I det här inlägget ska vi titta på ett ämne som få skulle kalla för inspirerande, men ändå ofrånkomligt. Det handlar om åldrande och sparande. Ämnen som det kan vara svårt att tala om, sådant som många kanske till och med försöker undvika så länge det bara är möjligt.

Wendy De La Rosa

Psykologen Wendy De La Rosa som talar om psykologiska knep du kan ta till för att bli bättre på att spara pengar. Det är ju såklart alltid en bra idé att spara långsiktigt. Till exempel hos SAVR där du kan pensionsspara i en fond med historiskt bra avkastning och med insättningsgaranti.

Michael Norton

Norton talar om hur pengar kan ge oss viss lycka – men att de flesta av oss inte vet hur. Svaret är att vi blir lyckliga av att spendera pengar på andra. Med den kunskapen i bakhuvudet kan vi sätta igång att utnyttja våra sparpengar under pensionen på bästa sätt.

Jane Fonda

Skådespelerskan pratar om hur man lever livet till fullo efter 60. Eftersom vi lever mycket längre nu än vad vi gjorde för bara någon generation sen får många av oss mer än 30 år mer att leva än tidigare. Fonda ger sitt perspektiv på hur du kan utnyttja de åren till att växa ytterligare som människa.

Graham Hill

Många som ska pensionera sig står inför en utmaning som består i att lära sig leva på mindre. Hill presenterar i sitt tal ett bra argument för att låta den här utmaningen bli en möjlighet. Hur ett mindre liv i slutändan kan leda till mer snarare än mindre lycka.

Laura Carstensen

Att bli äldre innebär ofrånkomligen att du tvingas konfrontera en del svårigheter. Du drabbas av hälsoproblem och nära och kära börjar gå bort och så vidare. Carstensen är en psykolog som argumenterar för att det finns många lärdomar att hämta här. Lärdomar som kan göra oss till lyckligare människor.

Dan Buettner

Buettner fokuserar i sitt tal på ett antal nyckelvariabler som korellerar med långa liv. Han presenterar dessa i det här fascinerande talet som visar hur överraskande billigt det är att välja vanor som leder till längre och hälsosammare liv.

Daniel Goldstein

Här ett intressant tal som handlar om hur vi på bästa sätt kan få våra kortsiktiga intressen att stämma med vad vi vill uppnå på lång sikt – exempelvis när det handlar om pensionssparande. Goldstein är en ekonom som diskuterar de bästa verktygen och teknikerna du kan använda dig av för att fatta långsiktigt kloka beslut utan att du för den delen behöver leva i en grå vardag.