Om du är företagare eller tänker starta ett företag kan du lära dig mycket på TedX, helt gratis. På TedX kan du hitta annorlunda kunskap, kunskap som du inte visste om att den fanns och som är användbar för dig både som företagare och som privatperson.

Driva företag

Om du är företagare är du inte bara en firmaägare, du behöver vara marknadsförare, ekonom, bloggare, it-tekniker, städare, chaufför, chef, arbetsgivare och gärna också en social kompetent person som också kan förstå hur just din bransch kommer att utvecklas. Det finns ingen utbildning som gör en person till en fulländad företagare, bara utbildningar som ger olika delar av de kompetenser som krävs – en företagare måste lära sig livet ut. Genom att titta på olika filmer från TedX kan du få nya insikter som hjälper både dig, dina anställda och företaget som helhet. Ett tips för att förbättra ditt företag är att använda enkäter från ungapped.se, då kan du skapa kundundersökningar, anmälningsformulär och utvärderingar – enkla verktyg som ger stora resultat.

TedX

Tedx Talk erbjuder intressanta föredrag från både forskare, politiker, företagare och personer med en särskild yrkeskompetens. Där kan du lära dig av en före detta CIA-spion hur du upptäcker en lögnare eller hur du kan vara din egen coach för att utvecklas som individ. Det är sällan en kaféägare tänker att den kan utveckla sitt kafé genom att titta på ett Youtubeavsnitt med en CIA-spion, men sanningen är att många gånger kan vi applicera experternas råd i vårt vardagsliv. Även om du inte behöver kunna avslöja en lögnare för att förebygga en nationell katastrof, kan det vara bra vid anställningsintervjuer eller för att veta vilka kunder som du ska hålla ett vakande öga på. Det finns många ämnen som på olika sätt behandlar psykologi och personlighetstyper, som Susan Cains föredrag om introverta – ett föredrag som Bill Gates anser vara ett bland de bästa på hela TedTalk!

Nya synvinklar

Att titta på föredrag från Tedx Talk kan ge dig nya synvinklar. Ibland har vi lärt oss något och agerar efter det, men egentligen motverkar vi oftast oss själva. Det kan handla om att vi t.ex. hört att vi blir mer effektiva om vi går upp klockan fem på morgonen och börjar arbeta, vilket verkligen är effektivt för vissa, och endast en plåga för andra. Är du en kvällsmänniska bör du utgå från din kropp, inte från en idé som fungerat väl för några framgångsrika morgonmänniskor.

Om du planerar att starta ett företag är det klokt att titta på TedX Talk för att ta del av andras erfarenhet. Om du bara vet med dig att du vill starta ett företag, men inte vet vilket slags företag ska det vara, kan du få många uppslag genom föreläsningarna. Inte nödvändigtvis uppslag som berättar vilken företagsidé som är en kassako och garanterad succé, snarare olika tankesätt för att du ska komma på vilket slags företagsidé som kan passa dig som person i kombination med vilka produkter och tjänster som skulle fungera där du bor.