Svensken Hans Rosling tillhör de berömda talares skara. Han tillhör den grupp talare som bjudits in att tala under TED Talks. Vilket säger en hel del om hans tankar och idéer som uppenbarligen är värda att spridas till en större publik. Att han är en av TED Talks talare beror förmodligen på de pedagogiska och minst sagt intressanta samt fängslande föredrag om global hälsa han håller – både i digital och analog form.

Hans Rosling
Hans Rosling är född i Uppsala och innehar en professur i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Rosling är bland annat känd för att ha tagit initiativet till Läkare utan gränsers Sverigesektion år 1993. Vidare är han känd för sitt arbete med stiftelsen Gapminder samt inte minst för sina oerhört pedagogiska föredrag om global hälsa. Senast är han känd för sitt idoga arbete med att stoppa spridningen av ebola och då inte enbart på ett teoretiskt plan. Inte Hans Rosling, han bekämpar ebola på plats i Liberias huvudstad Monrovia för att stoppa en befarad världsepidemi.TED Talks – Hans Rosling 1

Stiftelsen Gapminder
Tillsammans med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund grundade Hans Rosling Gapminder som är en stiftelse. Syftet med stiftelsen och dess målsättning är att bidra till en god global utveckling. För de som är intresserade av allt från sociala, ekonomiska, medicinska till miljörelaterade frågor lyckas man göra förevarande statistik på områdena både lättillgängliga och inte minst enkla att förstå.

Initialt utvecklades en programvara och på den kom verksamheten i stiftelsen att byggas. Den programvara som blev ett slutresultat av stiftarnas samarbete, möjliggjorde ett intresseväckande och framförallt begripligt sätt att åskådliggöra statistik om mänsklighetens utveckling. Att sedan Hans Rosling är en gudabenådad talare gör inte saken sämre precis. Arbetet inom ramen för stiftelsen görs i samarbete med bland andra FN. Den bedrivs utan utan vinstintresse. Programvaran som de utvecklat är kallad Trendalyzer, såldes till Google i mars 2007. Googles’ avsikt är att tillhandahålla fri tillgång till offentlig statistik.

Stiftelsen Gapminder använder, med den äran, även fortsättningsvis den egenutvecklade programvaran Trendanalyzer i syfte att informera om global utveckling med hjälp av animerad statistik till alla åhörares både stora nöje och behållning.