TED är en populär konferens som återkommer varje år och som från början bara höll till i Vancouver. Idag har den spridit sig till flera orter och på flera teman. Grundstommen i TED är att man pratar om stora frågor rörande teknologi, underhållning och formgivning. De senaste åren har man även TED konferenser som fokuserar på globalisering, kvinnor, unga och ett speciellt TEDSummit. Det finns många stora namn som går att räkna till TED-talarna, bland annat hittar vi Al Gore och hans TED-talk rörande växthuseffekten som snabbt spred sig därifrån.
Rachel Bråthén och social media
Trots att TED har funnits sedan 1984 har det varit väldigt få svenskar som blivit inbjudna för att prata där. När man sedan valde att ha en speciell TED på Aruba kunde man få se den svenska storstjärnan Yogagirls TED-talk. Yoga_Girl eller Rachel Bråthén som är hennes riktiga namn blev snabbt en världskändis då hennes yogabilder spreds via sociala medier som en löpeld. Rachel var en yoga lärare på Aruba och för att hålla bättre kontakt med sina elever skapade hon en Facebooksida. Förutom att hålla eleverna uppdaterade med schemat och andra praktiska detaljer lade hon även upp inspirationsbilder på när hon utförde yoga. Hon fick snabb flera tusen följare på Instagram där bilderna först lades ut och idag har hon över en miljon följare. Detta har lett till att hon idag jobbar med workshops, föreläsningar och yoga i hela världen. Hur sociala medier påverkar oss och vår syn på andra är vad som blev hennes ämne på detta TED-talk.
Hans Roslings statistik
Den första svenska talaren som blev inbjuden till den stora första TED konferensen var Hans Rosling. Hans TED-talk kom att kretsa kring hans statistik och mjukvaran han har byggt kring statistiken. Hans Rosling är den mest kända talaren och ständigt aktuell här i Sverige. Hans är en professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet och blev först känd som en av de personer som startade Läkare utan gränser här i Sverige. Han jobbar med och forskar kring frågor som rör global hälsa och har blivit en av de största förespråkarna för hur man ska använda statistik. Förutom att bidra till både WHO och Sida med rådgivning och statistisk grundande han Gapminder år 2005. Detta är en stiftelse med målet att göra det lättare för alla att ta del av och att förstå statistik, något som 2007 ledde till utformningen av en webbaserad mjukvara där man pedagogiskt och enkelt kan få se statistiska mönster.