För den som vill lära sig något eller behöver inspiration på olika plan, är TED-talks en otrolig källa. TED, som står för Technology, Education and Design, är ett forum för talare som har nya idéer eller som vill dela med sig av sin kunskap till en publik som är öppen för vad de har att säga. Allt möjligt har tagits upp i dessa typer av korta föreläsningar, som oftast är på under 20 minuter. Man kan hitta dessa föredrag online och få inspiration för träning, lära sig om senaste tekniken eller utveckla ens ledaregenskaper.

Håll ditt eget TED-talk

Tony_RobbinsFör att bli inbjuden till att hålla ett föredrag hos TED, måste man ofta vara en känd person son har åstadkommit stora saker inom något visst ämne. Ofta är det entreprenörer eller framstående folk inom IT eller design som blir inbjudna till att hålla ett sådant föredrag. Det är många som ansöker om att få vara talare varje gång, men de allra flesta blir nekade. Detta eftersom TED är en så pass stor och viktig scen. Därför måste man hålla de som talar till den absoluta världsklassen. Dock ser vi nu trender på att fler lokala organisationer, förbund och skolor anordnar sina egna varianter av TED-talks. Detta kan göras antingen med hjälp av den centrala organisationen inom TED, eller som ett helt fristående koncept där man samlar en publik som är intresserad av ett ämne. Du kan hyra komradio, boka lokal och annat för att sätta upp din egen show. Sen gäller det bara att hitta bra talare och att marknadsföra evenemanget.

Som vi har tagit upp, så är vidden av vad som kan talas om under ett TED-talk väldigt bred. Oftast handlar det om motivation och hur man ser på livet. Detta kan vara ur en vinkel som tar upp privatlivet, eller fokusera mer på företagande och entreprenörskap. Det är också vanligt att nya prototyper av produkter eller helt färdiga produkter visas upp inför en inspirerad publik. Då förklaras helt enkelt de nya funktionerna och man får veta när produkten når marknaden och vilka som kommer att få vara först med att testa den. Om man till exempel söker inspiration till köket, finns det en rad intressanta klipp på nätet som visar olika verktyg och hjälpredor som ska revolutionera hur vi jobbar i köket. Här presenteras nya sätt att laga mat, spara tid, och annat som gör det enklare där hemma. Gå in på deras hemsida eller varför inte bara göra en generell sökning på till exempel YouTube?