TED som står för teknologi, underhållning och design är en tvärvetenskaplig konferens som hålls varje år i Vancouver. Temat för konferensen är att man vill belysa teman och idéer som är värda att sprida över hela världen. Här dyker det varje år upp kända talare och nya idéer som ändrar lite på världsbilden. Amy Cuddy är en av dessa talare som stått lite extra genom åren tillsammans med bland annat Al Gore om växthuseffekten och en svensk TED-pratare om matjord. Talen som personerna håller filmas och läggs sedan ut på nätet så att hela världen ska kunna ta del av dem.

Amy Cuddys forskningBackground concept wordcloud illustration of stereotype

Amy Cuddy dök upp som TED-talare 2012 för att berätta om hur vårt kroppsspråk påverkar alla omkring oss, samt oss själva. Exempel hon tar upp är hur vi i en självsäker ställning, även om vi är osäkra, får ökade halter av testosteron- och kortisolnivåer i hjärnan, vilket kan komma att göra oss mera framgångsrika. Mycket av hennes publicerade forskning har kretsat kring hur människor bedömer varandra och hur stereotyper och diskriminering korrelerar med varandra. Hon menar i sin forskning att väldigt mycket av hur vi ser på varandra och tolkar varandra görs psykologisk via föreställningar vi har innan i koppling till hur vi själva rör oss. Detta ledde snabbt in på spåret som gjorde henne till en världskändis i forskningsvärlden med effekten av vårt kroppsspråk. Ett annat intressant område är App development som på senare år har dykt upp ofta på TED-talk och som får människor att kommunicera utan att visa någon form av kroppsspråk.

Amy Cuddys personliga liv

 

Amy är född och uppväxt i en småstad i Pennsylvania där hon tränade klassisk balett och jobbade som en servitris på rullskridskor. Innan hon sedan valde att studera vid University of Colorado. Samtidigt som TED-talks fortsätter vara aktuella och intressanta idag även om många av dem har många år på nacken. Även om Amy Cuddys karriär tog stor kliv framåt i och med henne TED-talk har hon haft ett långt och ibland svårt liv innan dess. Under sin tid på college var Amy med i en allvarlig trafikolycka där hon fick allvarliga skador på hjärnan. Skadorna fick bland annat hennes IQ att hoppa ner 30 poäng om man räknar på testerna. Hennes läkare sa till henne att hon inte kunde fortsätta din kandidatexamen på grund av skadorna, men hon bestämde sig snabbt för att visa att läkarna hade fel. Idag är hon professor och huvudforskare vid Harvard och är gift med Paul Coster. Tillsammans har de en son.