TEDx är en typ av evenemang som arrangeras av TED talks. TED står för Technology, Entertainment and Designed (översatt till svenska: teknologi, underhållning och design) och handlar om att sprida idéer.

TED talks är det som är allra mest känt. Det är korta och mäktiga tal som pågår i högst 18 minuter. Talarna behandlar i stort sett alla ämnen – allt från global och ekonomisk utveckling, till nya innovativa företag som som capcito.com och forskning om rymden. Det allra första arrangemanget skedde år 1984 i form av en konferens. I dag genomförs de olika TED talen i över 100 olika språk. Svenska Greta Thunberg har bland annat hållit ett populärt Ted-talk.

TEDx är ett sätt att fortsätta att sprida dessa tal och de idéer som framförs till mer lokala sammanhang i form av live tal eller inspelade tal. Likt TED är TEDx helt icke-vinstdrivande. TEDx agerar helt oberoende under en licens från TED som är gratis att ansöka om. Mer än 13 000 events har arrangerats i över 150 länder runt om i världen.

Hur organiserar man TEDx talks?

För att organisera ett TEDx evenemang måste man ansöka om tillstånd. Hur gör man då detta? För att ansöka om detta måste man vara över 18 år, och du får inte vara anknuten till någon kontroversiell eller extrem organisation. Därutöver måste varje arrangemang vara helt frånkopplat ett syfte att främja politiska agendor, religion eller kommersiella produkter. TED och TEDx ska alltså vara oberoende.

När man väl har fått sin licens är det dags att börja organisera evenemanget. För att allt ska gå så bra som möjligt krävs det en bra lokal och ett bra arbetsteam. För den som arrangerar ett evenemang för första gången kan det vara bra att kika på TEDs guider för de som är nybörjare. Det finns även flera möjligheter att få hjälp med hur man ska marknadsföra sitt arrangemang, samt hur man kan få sponsorer att finansiera evenemanget. Det finns även guider för hur man spelar in talen till videoformat och hur man bör fotografera talen. Slutligen finns det även instruktioner som är tydliga gällande vad som ska göras efter att talet har hållits. TED vill gärna att de som arrangerar evenemangen även genomför en enkät gällande hur arbetet med TEDx har gått. För den som är sugen på att arrangera ännu ett TEDx talk.

Tidigare TEDx i Sverige

I Sverige har det skett flera TEDx talks tidigare. I allt från Malmö till Sundsvall. Ett populärt evenemang var TEDx KTH Woman, som hölls på KTH i Stockholm i slutet av 2018. Fokus låg på kvinnor inom bland annat teknik och innovation. Talare var bland annat Pernilla Sustovic, chef på Volvo, samt Vania Ceccato, professor i urban planering och miljö på KTH.