En av de mest kända plattformerna på internet för inspirerande och lärorika föreläsningar är TED. Det är i själva verket en akronym för Technology Entertainment and Design, men i stort sett alla ämnen ryms numera inom ramen för denna plattform. Svensken Hans Rosling är en av de mest kända TED-talarna och hans populära föreläsningar om global hälsa har fått miljontals visningar. Det är således ett mycket bra sätt att nå ut till många tittare och, vilket kanske är viktigare än någonsin i dagens mediebrus, att nå ut till rätt publik.

Inspiration som leder till personlig utveckling

TED_stage_logo_from_Flickr_(cropped)Många TED-talks är oerhört lärorika och ger dig plötsligt nya perspektiv på saker du inte reflekterat kring. Andra är passionerade och kan väcka inspiration till personlig utveckling, kanske till och med ge ge dig den där pushen du behöver för att våga gå den där kursen i mindfulness du alltid drömt om. Eller så kanske tankar väcks på att bli din egen chef och starta upp en redovisningsbyrå? Då kan det vara dags att damma av dina matematikkunskaper och utbilda dig vidare med en excelkurs. Oavsett om du behöver mer kunskap eller bara tänka i nya banor så väntar dig tusentals inspirerande föreläsningar. Med så mycket information presenterad på ett innovativt och kreativt sätt sprider man det gärna vidare. Aldrig har det varit enklare att undvika att fastna i gamla hjulspår. Med TED finns det alltid nya världar att upptäcka inom allt från poesi, politik och psykologi till informationsteknologi och medicin.

Håll kreativiteten vid liv

Aldrig förut har arbetslivet ställt så höga krav på förändring och kontinuerlig utveckling. Inspirerande omgivningar och arbetsmiljöer med högt i tak får oss att må bättre och tänka i nya banor. Med övergången från industrisamhällets fokus på tillverkning av fysiska varor till kunskapssamhällets produktion av idéer, mjukvara och koncept har det blivit oerhört viktigt att ta tillvara på anställdas förmåga att att tänka kreativt. Detta har många arbetsgivare uppfattat. Annat är det med skolan. En av de mest populära TED-talks talar just om hur skolor idag dödar kreativiteten istället för att uppmuntra till den. Till stora delar ligger fokus fortfarande på att lära eleverna att sitta still i klassrummet, följa instruktioner och följa ett bestämt schema och regler för var man ska befinna sig vid varje given tidpunkt. Det är en inlärningsmodell som passade utmärkt då arbetare skulle fostras till att följa fabriksproduktionens rytm. Men idag borde fokus ligga på att lära eleven att själv söka kunskap och lösa problem. Skolan står alltså inför en stor utmaning när det gäller att ställa om inlärningsmodellen så att den passar bättre med det moderna arbetslivets krav.